Stefanuskerk over "Wat doet een oorlog met de mens?".

Op zondag 1 mei organiseert de Stichting Vrienden van de Stefanuskerk Westerbork een bijeenkomst die in het teken staat van de vraag: “Wat doet een oorlog met een mens?”. Aan de vooravond van de herdenking op 4 mei en de bevrijding op 5 mei, wordt de bijeenkomst ingekleed met (ervarings)verhalen en een vraaggesprek onder leiding van journalist Gemma Groot Koerkamp, voormalig coördinator van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

                 Gemma Groot Koerkamp via You Tube Gemma Groot Koerkamp. Foto via You Tube.

Tijdens de bijeenkomst zullen drie vrouwen, ieder vanuit een ander perspectief en tijd, vertellen wat de oorlog met hén heeft gedaan of doet. De sprekers zijn Debby Petter, Lenie Degen en een dame die Oekraïense van geboorte is en de situatie anno nu kan beschrijven. Na de sprekers volgt een rondetafelgesprek.

                 Debby Petter via YouTube Debby Petter. Foto via You Tube.

Achtergrond sprekers
Debby Petter is de dochter van de Joodse Hélène Egger die dankzij onderduik de oorlog heeft overleefd. Debby heeft over het leven van haar moeder het boek ‘Ik ben er nog’ geschreven en daarvan ook een toneelbewerking gemaakt en gespeeld.

                Lenie Degen, foto van boek  Lenie Degen. Foto van boekomslag ’Versteende stilte. Oorlog, schuld, buitensluiting en schaamte’.

Lenie Degen is voorzitter van St. Werkgroep Herkenning. De Werkgroep bestaat 40 jaar en zet zich in om aandacht te vragen voor kinderen van politiek foute ouders. Lenie (1951) heeft haar familiegeschiedenis beschreven in ‘Versteende stilte. Oorlog, schuld, buitensluiting en schaamte.’ Haar grootvader was NSB-burgemeester in het Drentse Sleen.

Programma en aanmelden bijeenkomst
De bijeenkomst op zondagmiddag 1 mei start om 14.00 uur en eindigt om 16.30 uur waarna er tijd is om na te praten. Locatie is de Stefanuskerk in Westerbork (Hoofdstraat 10, Westerbork) waar voldoende parkeergelegenheid is. Aanmelden voor de bijeenkomst kan door een e-mail te sturen naar vriendenstefanuswesterbork@gmail.com Er wordt geen entree gevraagd. Wel is er deze middag de mogelijkheid een vrijwillige bijdrage te doen die geheel ten goede komt van Giro555 ‘Samen in actie voor Oekraïne’.

    Stefanuskerk Westerbork. Foto pgwesterbork.nu Stefanuskerk Westerbork. Foto pgwesterbork.nu.

Stichting Westerbork: Dorp van de Vrijheid

Zuudgoorn 2
9431 LH Westerbork

KvK nr: 65929322